1994 óta létezik egy nap, amikor Waldorf diákok azért dolgoznak világszerte, hogy munkájuk eredményével nagy szükségben lévő, elsősorban afrikai, ázsiai, dél-amerikai Waldorf intézményeket (iskolákat, óvodákat, fogyatékos otthonokat) és projekteket támogassanak.  

A kreatív akciók sorának csak a képzelet szab határt. Az elkötelezett diákok saját készítésű termékeket adnak el iskolai rendezvényeken, jótékonysági reggeliket szerveznek, köztereket szépítenek meg, szemetet szednek, cirkuszi előadásokat szerveznek, utcai zenészként lépnek fel, szponzorált projektekben vesznek részt (pl. szponzorált futásban, szponzorált krumpliszedésben), alkalmi munkát vállalnak cégeknél vagy magánszemélyeknél (pl. kerti munkát, kutyasétáltatást, autómosást, bevásárlást időseknek, csomagolást szupermarketekben, zöldség-gyümölcs szüretet, istállói munkát), adományboltot működtetnek, bolhapiacot szerveznek, újrahasznosított termékeket készítenek, műalkotásokat árvereznek el, saját maguk által komponált zeneműveket adnak elő, tombolát szerveznek.  

Az akciók bevételét azután a Freunde der Erziehungskunst nevű német szervezet közvetítésével a fent említett intézmények egyikének adományozzák. A harmadik világban a legkisebb adomány is sokat számít, sok mindenre elég. 2017-ben már 29 ország 160 iskolájának diákjai szálltak síkra azért, hogy akciójukkal jobb hellyé tegyék a világot. Munkájuknak több mint 212 000 euró adomány lett az eredménye.  A résztvevők nagy száma miatt az évi egy nap mára már egy hosszabb időszakra terebélyesedett, az akciókra minden év szeptember 29. és november 29. között kerül sor.

2016 óta iskolánk is részese a WOW-Day mozgalomnak.  A Márton napi bazár bevételeinek (gyermek árusok, nyolcadikos kávéház, illetve a 11. osztályosok gazdaságtan epochája) egy részét ajánlottuk fel a polgárháború, majd Ebola-járvány sújtotta sierra leonei Goderich Waldorf Iskola számára.

 

További információ a WOW napról az alábbi linkre kattintva érhető el angol nyelven:

https://www.freunde-waldorf.de/en/wow-day/what-is-wow-day/

 

                                                                Szabad Waldorf Nevelésért Alapítvány                                                                                                               
Székhely: 2083 Solymár, Bocskai u. 15. Telefonszám: 06-26-360-306 E-mail cím: gazdalkodas@feszekiskola.hu
Közhasznúsági fokozata: kiemelten közhasznú alapítvány Adószám: 18665415-1-13

Fészek Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Székhely: 2083 Solymár, József Attila utca 26. Telefonszám: 06-26-360-306 E-mail cím: iskolatitkar@feszekiskola.hu

OM azonosító: 101641