A hónap utópiája (diákjaink tollából)

2016. 04. 01.

Egy olyan helyen szeretnélek Benneteket vendégül látni ebben az ünnepi évben, ami nem itt és most van, hanem a jövőben. A közelebbi vagy távolabbi jövőben, amit az iskolánk diákjai képzeltek el az elmúlt években.
A 12.-es történelem epocha során nagy vonalakban áttekintjük az egész történelmet az ókortól a jelenkorig. Foglalkozunk Európán kívüli (vagy belüli) válság- vagy a mai korban egyéb okból fontos területekkel (pl. Izrael, Kína, India, Irán, Balkán), a történelmi gyökerekkel. Ezeknél a területeknél is, és az európai történelem áttekintése során is kiemelten foglalkozunk állameszmékkel, korabeli jövőképekkel, történelmi utópiákkal, egy-egy adott történelmi helyzet megoldásával és az alternatív elképzelésekkel.
Az epocha zárásaként minden diák elkészít egy saját jövőképet – Utópiát.

2016 03 : Szőke Eszter  ***Új írás***

2015 12 : Jung Attila  

2015 09 : Jókai Veronika

2015 05 : Korom Anna

2015 02 : Szolnoki Péter

2015 01 : Horváth Zófi

2014 12 : Marosváry Dorottya (2012-ben érettségizett diákunk tollából)

2014 11 : Benei Dániel (2015-ben érettségizett diákunk tollából)

2014 10 : Muzslai Benedikt (2014-ben érettségizett diákunk tollábó)

Számomra azért fontos ez a feladat, mert azt szeretném érzékeltetni, hogy a történelem nem csak a „volt”, hanem a „van” és a „lesz” is, és ez utóbbi, a jövő megformálása rajtunk, sőt leginkább a következő nemzedékeken, a mi gyerekeinken, tanítványainkon múlik. Amikor előkészítem velük ezt a feladatot, majd azután olvasom az írásaikat, az olyan, mintha átadnék nekik egy jelképes stafétabotot. Függetlenül a kész munkák tartalmi vagy formai színvonalától, értéknek tartom pusztán azt, hogy fiatalok a világ jövőjéről gondolkodnak. Az én dolgom pedig nem az, hogy ezeket a gondolatokat megítéljem, hanem hogy kérdéseimmel, a feladat kereteinek megteremtésével világra segítsem őket.
Évek óta keresem az alkalmat, hogy ezeket az írásokat az egész iskolaközösség számára elérhetővé tegyem. Most kapóra jött a 21. tanév, amelyben reményeink szerint a hétköznapok mellett lesznek ünnepi pillanataink, amikor megállunk, hogy saját múltunk, jelenünk, jövőnk képeire tudjunk közösen rátekinteni.
Ilyen ünnepi pillanatokat szeretnék nektek szerezni ezekkel az Utópiákkal. Persze találtok majd bőven suta megfogalmazásokat, közhelyeket, némelyiken érződik a határidő okozta kapkodás. De ezeken túl, ha nyitott szívvel és elmével fogadjátok őket, akkor átélhetitek, mennyi szépség, felelősségérzet, alkotó erő van ezekben a fiatalokban.
Keressétek tehát az iskola honlapján minden hónapban a „hónap Utópiáját”!

A válogatásban segítettek: Amati Gergely, Champier Ágnes, Dalmau Carré Maite, Fenyvesi László, Kátai Szabolcs, Majoros Angéla, Marosváry Péter, Mató Ildikó, Naszályi Nóra.

Szeretettel:
Janky Lelle

                                                                     Szabad Waldorf Nevelésért Alapítvány                                                                                                               
Székhely: 2083 Solymár, Bocskai u. 23. Telefonszám: 06-26-360-306 E-mail cím: gazdalkodas@feszekiskola.hu
Közhasznúsági fokozata: kiemelten közhasznú alapítvány Adószám: 18665415-1-13

Fészek Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Székhely: 2083 Solymár, József Attila utca 26. Telefonszám: 06-26-360-306 E-mail cím: iskolatitkar@feszekiskola.hu

OM azonosító: 101641